GELDERLAND - De Provincie Gelderland wil dat iedere inwoner en bezoeker de rijke Gelderse geschiedenis kan ervaren. Dat kan het best op verschillende plekken in Gelderland. Bijvoorbeeld bij bestaande musea, kerken en kastelen, aangevuld met wisselende tentoonstellingen en cultuurhistorische activiteiten. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek.

Gelderse geschiedenis beleven

Gelderland heeft een rijke, gezamenlijke geschiedenis. Wij willen dat iedere inwoner en bezoeker die geschiedenis kan beleven. Bijvoorbeeld in een Gelders museum, een idee van de Ridders van Gelre. In het Gelderse coalitieakkoord 2023-2027 zegden we toe dat we gaan onderzoeken hoe dat het beste kan.

Haalbaarheid en mening inwoners

Wij gaven adviesbureau Berenschot opdracht om verschillende varianten voor een Gelders Museum te toetsen op haalbaarheid en toekomstbestendigheid. Berenschot ging ook na hoe inwoners denken over een Gelders museum en welke varianten een aanvulling zijn op de huidige musea over de Gelderse geschiedenis.

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Gelderlanders aangeeft weinig te weten van de Gelderse geschiedenis, maar daar wel interesse in heeft. Meer dan de helft staat positief tegenover een Gelders museum en vindt ook dat de provincie daar geld aan mag uitgeven. Daarnaast concludeert Berenschot dat een museum in een nieuw of bestaand gebouw duur is en relatief weinig bezoekers oplevert. Bovendien telt Gelderland al veel geschiedenismusea, die ieder al een stukje van het verhaal van Gelderland vertellen.

Meerdere locaties

Berenschot adviseert om het verhaal van Gelderland te vertellen op meerdere plekken, bij bestaande musea, kerken en kastelen. Ook zal zo’n programma aanjager zijn van wisselende thematische tentoonstellingen en regionale cultuurhistorische activiteiten. Met deze variant bereikt het verhaal van Gelderland zoveel mogelijk mensen. Naar verwachting levert dit jaarlijks 70.000 extra bezoekers op voor bestaande organisaties en initiatieven.

Vervolg

Gedeputeerde Staten hebben dit advies overgenomen. Het voorstel ligt nu ter advies bij Provinciale Staten. Daarna werken we het verder uit.