NIJMEGEN - Afgelopen vrijdag 22 maart bracht de Nijmeegse D66 politica Marijke Synhaeve een bezoek aan de Talita Koemi school in Nijmegen. Deze speciaal onderwijsschool organiseert al 5 maanden eten op school dankzij het geld van het Programma Schoolmaaltijden van het Jeugdeducatiefonds. Op de Talita Koemi krijgen alle leerlingen elke dag fruit, wordt er elke week gekookt én is er een wekelijkse gratis lunch. Leerlingen helpen mee met het bereiden en uitdelen van het eten.
Dat het verstrekken van eten op school belangrijk is beaamt Marco Otten, leerkracht SO bij Talita Koemi. “Naast dat de leerlingen meekrijgen wat gezonde voeding is, leren ze elke week weer nieuwe smaken kennen. Tijdens het voorbereiden van het eten werken de leerlingen aan sociale vaardigheden, zijn ze bezig met praktijkrekenen en wordt hun fijne motoriek versterkt.’ “Het is mooi om te zien dat het Programma Schoolmaaltijden meer betekent dan een gevulde buik. De maaltijden zijn hier echt onderdeel van het lesprogramma” vertelt Marijke Synhaeve tijdens haar bezoek.
In de middenbouw wordt hard gewerkt om wortelsoep te maken. Het recept wordt meermaals doorgelezen en er wordt druk gesneden, uitgeteld, water afgemeten, materialen gepakt, kookwekkers gezet. Het roeren wordt als een heus team uitgevoerd; twee leerlingen houden de pan vast, één leerling roert de wortels in de pan. Een leerling uit de middenbouw van Talita Koemi staat open voor het ontdekken van nieuwe smaken: “Ik ben wortels aan het snijden voor de wortelsoep. Ik hou niet van wortels maar ik ga de soep wel proeven!”
Positieve effecten blijken uit onderzoek
Grootschalig onderzoek laat zien dat kinderen zich beter kunnen concentreren en actiever meedoen met de lessen. Wel zijn de zorgen bij scholen en ouders groot over de continuïteit van het programma. Het Jeugdeducatiefonds roept de Tweede Kamer dan ook op om voor de zomer een uitspraak te doen over de voortgang van het schoolmaaltijdenprogramma na 2024. Dat biedt scholen duidelijkheid en is goed voor de kinderen, want op een lege maag kan je niet leren.
205 scholen in Gelderland doen mee
Scholen komen in aanmerking voor het schoolmaaltijdenprogramma als minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een relatief laag inkomen. Leerlingen bij wie het niet vanzelfsprekend is dat de koelkast goed is gevuld, krijgen dan een maaltijd op school via het Jeugdeducatiefonds of ondersteuning in de vorm van een boodschappenkaart via het Rode Kruis. Landelijk doen al 2000 scholen mee met het programma. In Gelderland zijn dat er 205, waarbij tweederde kiest voor het organiseren van eten op school en een derde voor het verstrekken van boodschappenkaarten aan ouders. Er zijn landelijk nog 700 scholen die recht hebben op de gratis schoolmaaltijden, maar nog niet meedoen. Ook scholen in Gelderland dus. Deze scholen worden opgeroepen zich aan te melden via schoolmaaltijden.nl.