NIJMEGEN - Het college van de gemeente Nijmegen stelt van 2025 tot en met 2027 opnieuw subsidie beschikbaar voor inwoners die hun brom- of snorfiets met verbrandingsmotor willen inruilen voor een schoner elektrisch alternatief. Het college heeft de regeling vandaag vastgesteld en trekt daarmee de eerdere subsidieregeling uit 2024 in. Nijmegen richt de nieuwe regeling specifiek op inwoners met een lager inkomen.
Vergoeding voor sloop en aanschaf elektrisch alternatief
De nieuwe subsidieregeling vergoedt niet alleen de sloop van vervuilende tweewielers, maar ook de aanschaf van een elektrische brom- of snorfiets. Elektrische fietsen komen in deze ronde niet meer in aanmerking. Inwoners kunnen voor de combinatie van sloop en vervanging een vergoeding tot maximaal 1.000 euro ontvangen. De gemeente financiert de regeling samen met het Rijk via de Specifieke Uitkering Schone Lucht Akkoord (SPUK SLA). Voor de komende drie jaar is in totaal 300.000 euro beschikbaar.
Zero-emissiezone per 2028 komt eraan
Nijmegen speelt met deze regeling in op de invoering van een zero-emissiezone voor brom- en snorfietsen binnen de bebouwde kom van Nijmegen en Lent. Deze zone gaat in op 1 januari 2028. De gemeente wil inwoners met een bescheiden inkomen op tijd de kans geven om zich op deze verandering voor te bereiden. Daarbij heeft het college de inkomensgrens ruimer vastgesteld dan vorig jaar, nadat inwoners en scooterhandelaren aangaven dat de eerdere grens veel mensen met een laag middeninkomen uitsloot.
Wens van gemeenteraad
De subsidieregeling volgt uit het gemeentelijk uitvoeringsprogramma luchtkwaliteit en sluit aan bij de moties die de gemeenteraad in 2022 aannam, waaronder ‘Ook schone en gezonde lucht moeten we delen’ en ‘Alle uitstoot telt, ook na 2011’. Die moties vroegen om financiële steun voor mensen die afhankelijk zijn van hun brommer of scooter en moeite hebben met het bekostigen van een elektrisch alternatief.
Verminderen luchtvervuiling
Nijmegen wil met deze regeling bijdragen aan een gezondere leefomgeving. De stad streeft ernaar de luchtvervuiling in 2030 met 50% te verminderen ten opzichte van 2016, in lijn met het landelijke Schone Lucht Akkoord. Schonere lucht op fietspaden en trottoirs levert vooral gezondheidswinst op voor fietsers, wandelaars en omwonenden.
Doel: 300 vervuilende brom- en snorfieten minder
In december 2024 reden er nog ongeveer 9.000 brom- en snorfietsen met verbrandingsmotor in Nijmegen rond. De regeling biedt ruimte om ongeveer 300 daarvan te vervangen. Hoewel dit niet voldoende is om alle vervuilende voertuigen uit het straatbeeld te halen, verwacht de gemeente dat de regeling inwoners helpt bij het maken van bewuste keuzes en hen tijdig informeert over de komende milieumaatregelen.
Vanaf 1 juni open voor aanvragen
De subsidieregeling gaat naar verwachting op 1 juni 2025 van start. Inwoners kunnen dan via de gemeentelijke website een aanvraag indienen. De gemeente verspreidt informatie over de regeling via sociale media, lokale nieuwsbrieven, wijkcentra, Stip- en Bindkracht10-locaties. Ook informeert ze scooterzaken en sloopbedrijven in de regio. De regeling loopt tot 30 november 2027 of totdat het beschikbare budget op is. Met deze subsidie ondersteunt Nijmegen inwoners die willen bijdragen aan schonere lucht, maar daarbij een financieel steuntje in de rug nodig hebben.