De docente publiceerde in 2019 een kritisch boek over de invoering van gepersonaliseerd onderwijs op haar school. Na het verschijnen van het boek werd de docente eerst geschorst en vervolgens ontslagen. Zij heeft haar ontslag aangevochten bij de rechter op grond van onder meer schending van haar vrijheid van meningsuiting.
Rechtszaak
De kantonrechter ontbond de arbeidsovereenkomst van deze lerares in verband met een verstoorde arbeidsverhouding. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vervolgens die beslissing bekrachtigd, maar haar daarbij wel een billijke vergoeding toegekend. De Hoge Raad heeft die beslissing van het gerechtshof vernietigd. Een van de argumenten daarbij was dat het verweer van de lerares, dat de ontbinding van de overeenkomst een inbreuk was op haar vrijheid van meningsuiting, (opnieuw) beoordeeld moest worden.
Verwijzing naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch
De zaak is vervolgens verwezen naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Vandaag heeft het hof uitspraak gedaan. Volgens het hof was de ontbinding van de arbeidsovereenkomst een ongeoorloofde inbreuk op de vrijheid van meningsuiting van de lerares.
Het boek is weliswaar een kritische, maar geen beledigende beschouwing, aldus het hof, en er is niet gebleken van aperte onwaarheden. Met het boek was bovendien een algemeen belang gediend. Het bestuur van de school had meer moeite kunnen en moeten doen om te proberen de eventuele commotie over het boek onder de collega’s weg te nemen, bijvoorbeeld door er gesprekken over te voeren in de organisatie.
Billijke vergoeding
De lerares heeft het verzoek tot herstel van de arbeidsovereenkomst ingetrokken, zodat het hof daar niet meer op hoefde te beslissen. Volgens het hof heeft de docente recht op een billijke vergoeding. Met partijen is afgesproken dat zij nog nader mogen toelichten hoe hoog die vergoeding in hun ogen moet zijn. Daarna zal het hof ook daarover uitspraak doen.