Op 2 november 2021 deed de politie een inval in verschillende woningen en opslagboxen in Nijmegen en omgeving. Hierbij troffen ze grote hoeveelheden drugs, een drugslaboratorium, (vuur)wapens en contant geld aan. De organisatie beschikte over een eigen drugslaboratorium in een woning in Nijmegen en over verschillende deallijnen waarop 24 uur per dag, 7 dagen per week nagenoeg alle denkbare soorten (verdovende) middelen konden worden besteld. Uiteindelijk moesten 8 personen zich voor de rechtbank verantwoorden.
WhatsApp-communicatie
In het politieonderzoek naar de drugsorganisatie speelde WhatsApp-communicatie een belangrijke rol. In andere onderzoeken hield de politie personen aan bij wie op de telefoons een groot aantal WhatsApp-gesprekken te vinden was met de mannen. Een 23-jarige man uit Nijmegen - bij wie overdag en in de avond speed en GHB besteld kon worden - had onder andere op 18 september 2021 zijn telefoon tijdelijk overgedragen aan een andere man. Die man werd dezelfde dag aangehouden met 3 telefoons in zijn bezit, waardoor de politie onder andere toegang kreeg tot een groot aantal gesprekken op de ‘dealtelefoon’ van de 23-jarige man. Verder waren er meerdere anonieme meldingen gedaan over de organisatie.
De strafbare feiten
Volgens de rechtbank behoorden alle mannen tot de criminele drugsorganisatie. Dat geldt niet voor de vrouw, zij werd daar ook niet van verdacht. De 34-jarige man en de 55-jarige man krijgen de straf zoals de officier van justitie eiste. De officier van justitie eiste ook nog een geldboete voor de mannen, maar dat vindt de rechtbank gelet op de hoogte van de gevangenisstraffen die aan hen worden opgelegd niet passend. De overige personen krijgen lagere straffen dan de officier van justitie eiste. De reden daarvan is dat de rechtbank de strafeisen te hoog vindt voor de handelingen waar het om gaat.
Rollen en straffen per persoon
Volgens de rechtbank speelden de mannen een belangrijke rol bij de drugshandel van de organisatie, waarbij ieder lid zijn eigen rol had. De rechtbank legt daarom aan de 34-jarige man uit Nijmegen een celstraf van 7 jaar op. Hij was de leider van de organisatie en was bovendien medeverantwoordelijk voor het drugslaboratorium en de grote hoeveelheden aangetroffen drugs. Ook verhandelde hij zelf drugs. Daarnaast had hij wapens in zijn bezit.
Een 55-jarige man uit Nijmegen moet voor 5 jaar de cel in. Hij was degene die het drugslaboratorium in zijn woning had ingericht. De man vervaardigde hier GHB en speed en gebruikte zijn woning als opslaglocatie voor grote hoeveelheden drugs.
Een 36-jarige man uit Wijchen, een 27-jarige man uit Nijmegen en een 23-jarige man uit Nijmegen krijgen allemaal een gevangenisstraf van 3 jaar. Zij waren alle 3 drugsdealers met een duidelijke eigen rol. Zij werkten hierbij ook samen en verwezen klanten naar elkaar door. Daarnaast zijn bij hen handelshoeveelheden drugs aangetroffen. Bij de 36-jarige man is bovendien een vuurwapen en munitie aangetroffen.
De rechtbank legt aan een 35-jarige man uit Wijchen en een 24-jarige man uit Nijmegen een voorwaardelijke celstraf van 18 maanden op. Daarnaast moeten de mannen de maximale taakstraf van 240 uur uitvoeren. De mannen hoeven niet naar de gevangenis, tenzij zij binnen 3 jaar weer een strafbaar feit begaan of zich niet aan de voorwaarden houden. De rechtbank oordeelt dat misbruik is gemaakt van de kwetsbare positie van deze mannen. Ze sloegen drugs op in hun woning voor de 23-jarige dealer en portioneerden deze drugs ook voor hem.
Aan de 67-jarige vrouw legt de rechtbank een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en een taakstraf van 180 uur op. Zij hoeft dus ook niet naar de gevangenis, tenzij zij binnen 3 jaar weer een strafbaar feit begaat of zich niet aan de voorwaarden houdt. Hoewel de vrouw niet betrokken was bij het vervaardigen van de drugs, wist zij wel dat de drugs en het drugslaboratorium zich in haar woning bevonden en deed zij daar vervolgens niets aan.
Beslag
De rechtbank oordeelt verder dat de auto's van de 34-jarige man en de 36-jarige man, de auto en de motorscooter van de 27-jarige man en de auto van de 23-jarige man verbeurd worden verklaard omdat deze voertuigen zijn gebruikt bij de drugshandel. Zij krijgen deze dus niet terug. Verder worden de contante geldbedragen van de 34-jarige man, de 36-jarige man en de 27-jarige man verbeurd verklaard omdat deze geldbedragen zijn verkregen met de handel in drugs. Ook dit geld krijgen zij dus niet terug.
Ontnemingszaak
De officier van justitie wil verder dat de mannen, behalve de 35-jarige man en de 24-jarige man, het door hen met de drugshandel verdiende geld terugbetalen aan de Staat. Het gaat volgens de officier van justitie om een bedrag van ruim 1 miljoen euro. Deze zaak behandelt de rechtbank op een later moment.