NIJMEGEN - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag tbs met dwangverpleging geëist tegen een 23-jarige man uit Nijmegen. Hij wordt ervan verdacht in augustus vorig jaar een medebewoner van het appartementencomplex waar hij woonde te hebben doodgeschoten.
In de avond van 25 augustus 2021 wordt alarm geslagen wanneer bewoners van een appartementencomplex aan de Scherpenkampweg in Nijmegen het levenloze lichaam van hun 37-jarige medebewoner in de hal zien liggen. Hij blijkt te zijn doodgeschoten. De volgende dag wordt de verdachte, die ook in het complex woont, in verwarde toestand aangehouden in Arnhem. Hij draagt dan een vuurwapen bij zich. Uit onderzoek zal later blijken dat dit het wapen is waarmee het slachtoffer is doodgeschoten.
Uit het uitgebreide politieonderzoek is geen enkele aanleiding gebleken voor de schietpartij. Het geheel onschuldige slachtoffer verliet die avond zijn woning om naar zijn werk te gaan en was daarmee op het verkeerde moment op de verkeerde plek. De verdachte heeft onder andere verklaard dat hij dacht dat hij achterna werd gezeten en dat hij bang was vermoord te worden. Hierop besloot hij op zijn hallucinatie, een waanbeeld dat het slachtoffer was, te schieten. Een dramatisch besluit met onomkeerbare gevolgen. Met de zinloze dood van het slachtoffer hebben zijn familie en vrienden een dierbaar en geliefd persoon verloren.
Op grond van het dossier acht de officier van justitie het bewezen dat de verdachte schuldig is aan doodslag. Van moord, waarvoor een vooropgezet plan vereist is, is niet gebleken. Wel heeft de verdachte zich in de visie van het Openbaar Ministerie schuldig gemaakt aan verboden wapenbezit.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de verdachte een psychiatrisch verleden heeft. Hij heeft paranoïde wanen en psychoses. Een psycholoog en psychiater hebben na uitgebreid onderzoek geconstateerd dat hij aan schizofrenie lijdt en tijdens het incident psychotisch was. Uit het onderzoek volgt niet dat de verdachte onder invloed van alcohol of drugs was. De deskundigen adviseren om hem als geheel ontoerekeningsvatbaar te beschouwen omdat zijn psychotische toestand zijn keuzes en handelen grotendeels bepaald hebben.
Het Openbaar Ministerie is het met de deskundigen eens dat de verdachte als volledig ontoerekeningsvatbaar beschouwd moet worden. Daarom is verzocht hem te ontslaan van alle rechtsvervolging, wat ook betekent dat geen gevangenisstraf kan worden opgelegd. Tegelijkertijd is het van groot belang dat de samenleving beschermd wordt tegen het gevaarlijke gedrag van de verdachte en dat hij zelf behandeld wordt. Daarom is de tbs-maatregel met dwangverpleging geëist. Deze behandeling vindt plaats in een gesloten setting en heeft geen einddatum. Tbs duurt zo lang als dat nodig geacht wordt door de rechtbank.
Het Openbaar Ministerie heef de rechtbank verzocht de vorderingen tot schadevergoeding van de nabestaanden voor een bedrag van ruim veertig duizend euro toe te wijzen.