De politieagent had in de nacht van 1 januari 2024 dienst in het uitgaansgebied in Nijmegen. Hij greep in bij een opstootje tussen de Nijmegenaar en zijn vriendin. De man viel de agent vervolgens aan. Hij sloeg de agent meermaals op zijn hoofd en tegen zijn lichaam. Ook plaatste hij knietjes. De agent liep door het incident onder meer een hersenkneuzing, een gebroken jukbeen en een wond boven zijn oog op, die gehecht moest worden. De man moest door de politiecollega’s en een beveiliger van een café met man en macht van de agent af worden getrokken. De man beledigde vervolgens een andere agent en verzette zich tegen de agent bij het overbrengen naar de politieauto. Ook deze agent liep hierbij een schaafwond op.
Geen respect
De rechtbank vindt bewezen dat de agent zwaar is mishandeld. Ook maakte de man zich schuldig aan belediging van en verzet tegen de andere agent. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij geen enkel respect had voor de politie, die op dat moment bezig was de openbare orde te bewaken en te zorgen voor een veilig nieuwjaarsfeest. De rechtbank weegt in strafverzwarende zin mee dat de man al meerdere keren werd veroordeeld voor geweldsdelicten. Ook weegt de rechtbank mee dat het ging om een politieagent die bezig was zijn werk te doen.
Impact enorm
Politieagenten moeten in het belang van ieders veiligheid hun werk kunnen uitvoeren, zonder met dit soort geweld te worden geconfronteerd. Het incident had en heeft een enorme impact op het leven van de gewond geraakte agent en zijn gezin. Het is nog onduidelijk of de klachten die hij overhield aan de hersenkneuzing helemaal zullen verdwijnen. Bij deze ernstige delicten past volgens de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden.
Persoonlijke omstandigheden
Uit meerdere rapportages die over de man zijn opgemaakt, volgt dat hij lijdt aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis en een stoornis in alcoholgebruik. De officier van justitie eiste daarom dat naast een gevangenisstraf de tbs-maatregel met verpleging aan de man zou worden opgelegd. De rechtbank vindt die maatregel te zwaar. De rechtbank volgt het advies van de deskundige psycholoog en psychiater om aan de man een tbs-maatregel met voorwaarden op te leggen. Dit betekent onder andere dat de man na zijn detentie wordt opgenomen voor een behandeling van de psychische stoornissen.
Schadevergoeding
De man moet tot slot een schadevergoeding van ruim 24.000 euro aan de agent betalen.