NIJMEGEN - De voorzieningenrechter oordeelt dat flitsbezorging vanuit een pand in het centrum van een Nijmegen in strijd is met het bestemmingsplan. Het flitsbezorgingsbedrijf mag het pand daar niet meer voor gebruiken. De flitsbezorger biedt ook een click&collect-service aan. Omdat er sprake is van levering op locatie, valt dit volgens de rechtbank onder detailhandel. Dit is niet verboden volgens het bestemmingsplan.


Een flitsbezorgingsbedrijf heeft een vestiging in Nijmegen. Tijdens het opleggen van de last onder dwangsom bood het bedrijf via internet en een app boodschappen en andere producten aan voor dagelijks gebruik. Ook bezorgde het bedrijf boodschappen op elektrische fietsen bij haar klanten. Inmiddels biedt het bedrijf ook een click&collect-service aan waarbij klanten bestelde goederen in het pand kunnen afhalen. Volgens de gemeente wordt het pand in strijd met het bestemmingsplan gebruikt. Daarom legde ze een last onder dwangsom op aan het flitsbezorgingsbedrijf op. Het bedrijf is het hier niet mee eens en stapte daarom naar de voorzieningenrechter.


Flitsbezorging is geen detailhandel

De gemeente en het flitsbezorgingsbedrijf verschillen van mening over de vraag of de activiteiten onder detailhandel vallen. Tijdens de zitting werd duidelijk dat beide partijen vinden dat sprake is van detailhandel als in het pand goederen ter verkoop worden uitgestald en/of verkocht en/of geleverd.

Wat betreft de flitsbezorging overweegt de voorzieningenrechter dat van geen van deze 3 sprake is. De goederen worden via het internet of de app besteld en betaald. Van een uitstalling ter plaatse voor die kopers is dus geen sprake. Het personeel op de locatie wordt pas op de hoogte gebracht van de bestelling als de betaling is voltooid. Het flitsbezorgingsbedrijf verkoopt dus niets in het pand zelf. Verder oordeelt de voorzieningenrechter dat bij flitsbezorging geen sprake van levering op de locatie. De bestelling wordt aan huis bezorgd en gaat pas bij het bezorgadres uit de handen van een medewerker van het flitsbezorgingsbedrijf over op de klant.

Beroep op gelijkheidsbeginsel slaagt niet

Flitsbezorging valt volgens de rechtbank niet onder één van de andere toegestane bestemmingen en is dan ook niet toegestaan op de locatie in Nijmegen. Dit betekent dat sprake is van een overtreding. Het flitsbezorgingsbedrijf deed een beroep op het gelijkheidsbeginsel. Zij stelt dat reguliere supermarkten inmiddels ook aan flitsbezorging doen.

De gemeente geeft daarop aan dat - voor zover bekend - reguliere supermarkten vanuit grotere locaties bezorgen, zodat de situatie niet vergelijkbaar is. Door het flitsbezorgingsbedrijf zijn ook geen concrete voorbeelden van vergelijkbare situaties genoemd. Dit betekent dat het beroep op het gelijkheidsbeginsel niet slaagt. Er zijn ook geen (andere) redenen om af te zien van handhavend optreden.

Click&collect-service toegestaan

Inmiddels biedt het flitsbezorgingsbedrijf de mogelijkheid om bestelde goederen ter plaatse op te halen in het pand. In dat geval is volgens de voorzieningenrechter wél sprake van in ieder geval levering op de locatie. Deze activiteiten vallen dus onder het begrip detailhandel en zijn in die vorm wel toegestaan. De voorzieningenrechter past de last onder dwangsom dus in die zin aan dat alleen flitsbezorging vanuit het pand wordt verboden.