De man maakte zich op 8 juli 2021 samen met een ander schuldig aan bedreiging en een poging tot zware mishandeling. Ze stonden in alle vroegte het slachtoffer op te wachten. Hij wilde verhaal halen voor een hem – vermeend – door het slachtoffer aangedaan onrecht. De mededader was voorbereid op een confrontatie en had ter bescherming van zichzelf de 21-jarige man meegenomen. Toen het slachtoffer voorbij fietste, haalden ze hem op hun scooter in en versperden hem de weg. Nadat de man een mes toonde, ging het slachtoffer er te voet vandoor. De mededader reed vervolgens samen met de 21-jarige man met de scooter hard achter hem aan en reed het slachtoffer aan.
Meerdere diefstallen
De man maakte zich tussen november 2022 en februari 2023 schuldig aan meerdere diefstallen en een poging daartoe.
Toepassen jeugdstrafrecht
De rechtbank past het jeugdstrafrecht toe. De man was tijdens het plegen van de strafbare feiten 19 en 21 jaar oud. Het jeugdstrafrecht is gericht op de ontwikkelfase van een jongvolwassene tussen de 18 en 23 jaar oud om het gedrag te beïnvloeden en om zo ook te stimuleren een verantwoorde rol in de samenleving op zich te nemen. De man kan zijn eigen gedrag en vrijheid nauwelijks organiseren en hij is beïnvloedbaar en impulsief. Hoewel de reclassering wel toepassing van het volwassenenstrafrecht adviseert, heeft de man volgens de jeugdreclassering wel baat bij een opvoedkundige omgeving waarin hij pedagogisch wordt beïnvloedt. Volgens de reclassering zijn er nog voldoende mogelijkheden om binnen dat kader met de man aan de slag te gaan. De man staat op dit moment onder toezicht bij de jeugdreclassering en dat verloopt goed, mede dankzij de betrokkenheid van zijn toezichthouder. De man gaf tijdens de rechtszaak aan dat hij graag ziet dat dit contact wordt voortgezet. Gezien het doel van het toepassen van jeugdstrafrecht, past de rechtbank dat in deze zaak toe.
Bijzondere voorwaarden
Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo geldt er een meldplicht bij de reclassering, moet de man zich laten behandelen en meewerken aan alcohol- en drugscontroles. Verder moet de man in overleg met de reclassering een zinvolle dagbesteding hebben en gaan wonen in een instelling voor beleid wonen.