In mei 2024 stak de man zijn eigen woning - waar hij met zijn gezin woonde - in brand. De woning brandde volledig af en meerdere woningen in de buurt zijn onbewoonbaar verklaard. De brand ontstond in de nacht toen veel buurtbewoners lagen te slapen. Hierdoor ontstond gevaar dat deze bewoners bij de brand om het leven zouden komen of zwaar lichamelijk letsel zouden oplopen. De brand veroorzaakte veel onrust en gevoelens van onveiligheid in de buurt.
Dreigberichten naar ex-partner
De rechter had eerder die dag de kinderen aan de ex-partner van de man toevertrouwd en de woning zou mogelijk ook aan haar zou worden toegewezen. In de daaropvolgende nacht stak de man de woning in brand.
Daarnaast maakte de man zich meerdere keren schuldig aan forse bedreigingen. Een paar dagen na de brand begon hij met het sturen van dreigberichten aan zijn ex-partner en andere personen in haar omgeving. De berichten bevatten ernstige doodsbedreigingen en er werd verwezen naar de brandstichting. De berichten hadden veel impact gehad op de ontvangers.
Geen oog voor veroorzaakte leed en schade
De rechtbank rekent het de man aan dat hij geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor zijn handelen. Hij liet daarmee laten zien geen oog te hebben voor het leed dat en de schade die hij veroorzaakte.
Langdurig toezicht en behandeling noodzakelijk
Voor deze ernstige delicten is geen andere straf passend dan een onvoorwaardelijke celstraf van lange duur. De door de officier van justitie geëiste straf doet volgens de rechtbank onvoldoende recht aan de ernst van feiten en de gevolgen daarvan. De rechtbank legt op een gevangenisstraf voor de duur van 5 jaar.
De rechtbank houdt daarbij rekening met het feit dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard. Daarnaast is het volgens de rechtbank van belang dat de man behandeld wordt voor zijn problematiek. De reclassering adviseerde een deels voorwaardelijke straf op te leggen met als bijzondere voorwaarde onder meer dat de man ambulant wordt behandeld. De rechtbank oordeelt dat pas na afloop van de detentie adequaat kan worden beoordeeld welke voorwaarden nog geformuleerd moeten worden om het risico op herhaling te verkleinen. Het creëren van een mogelijkheid om de man - ook na zijn detentie - langdurig onder toezicht te stellen en (klinische) behandeling te laten ondergaan acht de rechtbank noodzakelijk om het herhalingsgevaar in de toekomst te kunnen terugdringen, dan wel op een aanvaardbaar niveau te houden.
Daarom legt de rechtbank een gedragsbeïnvloedende of vrijheidsbeperkende maatregel op. Zo kan er ter bescherming van de veiligheid van anderen langdurig toezicht op de man gehouden worden.
Schadevergoedingen
Tot slot moet de man zijn ex-partner en twee andere personen die hij heeft bedreigd een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 6 duizend euro.