Tussen februari en maart 2019 pleegden de mannen - in wisselende samenstelling - woningovervallen en inbraken. De mannen droegen daarbij donkere en gezicht bedekkende kleding. Ook namen zij wapens mee naar binnen, waaronder een breekijzer, hamers, een mes en een (nep)vuurwapen.
Woningovervallen, wederrechtelijke vrijheidsberoving en inbraken
Bij een woningoverval in Ooij werd door 3 van de mannen een bewoner in zijn woning vastgebonden met tape en op zijn been geslagen met een breekijzer. De mannen namen 2 portemonnees met inhoud mee. In Ammerzoden drongen 4 van de mannen de slaapkamer van een gastenverblijf binnen waar een stel net in bed lag. Onder bedreiging met geweld werden diverse goederen en een geldbedrag meegenomen.
Bij een woningoverval in Nijmegen werd door 3 van de mannen een ouder echtpaar in een kamer in hun woning opgesloten en hulpeloos achtergelaten. Het echtpaar kon pas later die nacht worden bevrijd nadat een voorbijganger werd gealarmeerd door lichtsignalen en een briefje met ‘help’ zag. Uit de woning werden onder andere een kluis en pinpassen gestolen. Met een van de pinpassen namen de mannen later geld op.
Verder pleegden de mannen een inbraak bij Scouting in Wijchen waar een toegangsdeur en kastdeuren werden beschadigd en ze diverse goederen wegnamen. Ook braken zij in bij een café op de Waalkade in Nijmegen en een café op de Grote Markt in Nijmegen. De inbraak op de Grote Markt bleef bij een poging, er werd niets buit gemaakt.
Chauffeursdiensten
De 26-jarige man uit Druten verleende chauffeursdiensten voor de andere mannen. De rechtbank vindt hem medeplichtig aan de woningovervallen en inbraken.
Vrijspraak
De 26-jarige man uit Nijmegen en de 25-jarige man uit Cuijk zijn van de tenlastegelegde poging inbraak bij een café aan de Grote Markt in Nijmegen vrijgesproken. De 26-jarige man en de 31-jarige man uit Nijmegen zijn vrijgesproken van de inbraak bij een café op de Waalkade in Nijmegen. Ook zijn de mannen vrijgesproken voor het pinnen met een gestolen pinpas en een poging tot pinnen. De rechtbank is met de officier van justitie van oordeel dat voor deze feiten te weinig bewijs in het dossier zit. De rechtbank spreekt de 26-jarige chauffeur uit Druten vrij van de tenlastegelegde wederrechtelijke vrijheidsberoving. De man had er niet op hoeven rekenen dat de mededaders de bewoners van de woning gingen opsluiten. Uit het dossier bleek bovendien dat het plan tot opsluiting ter plekke tot stand was gekomen.
Straffen
Volgens de rechtbank volstaat alleen het opleggen van (langdurige) gevangenisstraffen. Daarbij kijkt de rechtbank naar de ernst van de feiten en de omstandigheid dat de mannen enkel uit winstoogmerk hebben gehandeld. Bij de 26-jarige man uit Druten en de 30-jarige man uit Nijmegen houdt de rechtbank bij de strafbepaling verder rekening met de omstandigheid dat de feiten aan hen in verminderde mate kunnen worden toegerekend. De straffen vallen lager uit dan de eis van de officier van justitie, omdat de bewezenverklaring door de rechtbank op bepaalde punten afwijkt van het standpunt van de officier van justitie.
Schadevergoeding
Enkele slachtoffers eisten een schadevergoeding. De mannen moeten in totaal bijna 12 duizend euro aan de slachtoffers betalen. De rechtbank verklaart de benadeelde partijen in hun vorderingen voor een deel niet-ontvankelijk, omdat de vorderingen niet voldoende zijn onderbouwd. Zij kunnen hun vorderingen desgewenst nog bij de burgerlijke rechter indienen.