DRIEBERGEN - De politie gebruikt gezichtsherkenning en -vergelijking van verdachten bij opsporingsonderzoeken. Dankzij een nieuw algoritme konden er in 2023 meer gezichten worden herkend. Dit was een belangrijke impuls voor de rechercheurs die zich bezighielden met de opheldering van zaken waarbij strafbare feiten waren gepleegd.

CATCH heet het systeem dat de politie voor gezichtsvergelijking gebruikt. Het staat voor Centrale Automatische TeChnologie voor Herkenning van personen en het systeem wordt gebruikt in het Centrum voor Biometrie in Zoetermeer. Er is een database met strafrechtafbeeldingen – foto’s die politiemensen van aangehouden verdachten en veroordeelden maken - en een voor vreemdelingenafbeeldingen. Als omstanders of slachtoffers beelden hebben gemaakt van bijvoorbeeld oplichters aan de deur of een straatmishandeling, dan kunnen deze worden vergeleken met de foto’s in CATCH. Immers heeft een verdachte vaak al eerder strafbare feiten gepleegd.

Nieuw algoritme

In 2023 werden in totaal 1693 beelden ter vergelijking aangeboden in Nederlandse opsporingsonderzoeken. Dat betekent dat politiemensen voor beelden van een onbekende verdachte een vergelijking met beelden in CATCH aanvroegen om de identiteit van de aangehouden verdachte te achterhalen. Hiervan waren 1033 beelden van voldoende kwaliteit voor onderzoek in CATCH. Dankzij het nieuwe algoritme kon in 424 gevallen een herkenning door de CATCH-experts worden vastgesteld. In 2022 waren er dat er nog 104 op de 913.

Strafbare feiten

Het vaststellen van de identiteit van personen is de basis van politieonderzoek. CATCH wordt ingezet bij zaken van onder andere zeden, poging moord of doodslag, zware mishandeling, handel in vuurwapens, inbraak, vernieling en drugshandel. Bij alle handelingen in CATCH ziet de politie streng toe op de naleving van de Wet politiegegevens. Daarnaast wordt er nooit live gezichtsherkenning toegepast.

Meer informatie:

Vakbijlage gelaatsvergelijking

CATCH-jaarcijfers 2023