ARNHEM - De rechtbank veroordeelt 2 mannen voor verschillende delicten. Een 50-jarige man uit Arnhem maakte zich schuldig aan het meerdere keren inbreken in parkeerautomaten of pogingen daartoe. Ook stal hij terrasheaters, een loklaptop en een lokfiets. Een 38-jarige man uit Nijmegen maakte zich ook schuldig aan meerdere parkeerautomatenkraken of pogingen daartoe. Daarbij wordt hij veroordeeld voor het stelen van batterijen in een supermarkt.

De rechtbank veroordeelt de man uit Arnhem tot een taakstraf van 300 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden. De man uit Nijmegen moet een taakstraf van 120 uur uitvoeren en krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden opgelegd.


In 2019 en 2020 braken de mannen in, in verschillende parkeerautomaten, of deden zij een poging daartoe. Zij gebruikten daarbij gereedschap om de automaten open te breken. Ook stalen zij samen een laptop uit een school en een braken zij in bij een wasautomaat. De Arnhemmer pleegde ook op eigen houtje diverse inbraken. Daarbij kreeg hij soms hulp van een vrouw of van de Nijmegenaar, die dan op de uitkijk stonden en gereedschap aanreikten. De rechtbank spreekt de man uit Arnhem wordt vrij van de heling van een fiets en het voorbereiden van de productie van GHB. Volgens de rechtbank bevat het dossier daarvoor onvoldoende bewijs. Ook wordt de man vrijgesproken van het vernielen van een ruitje in een voordeur, nu niet blijkt dat de man dit opzettelijk deed. De man uit Nijmegen wordt vrijgesproken van een poging tot diefstal uit een parkeerautomaat, omdat er onvoldoende bewijs is dat hij hierbij betrokken was.

Strafbepaling

De mannen verklaarden dat zij onder invloed van hun drugsverslaving de diefstallen pleegden. Het gaat om oude feiten. Beide mannen hebben nadien hun leven een positieve wending gegeven, een baan gevonden en behandeling ondergaan. De rechtbank besluit daarom een forse taakstraf en een lange voorwaardelijke straf op te leggen aan beide mannen. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden zoals een meldplicht, een harddrugsverbod en urinecontroles. Op deze manier kunnen de mannen laten zien dat de positieve ontwikkelingen in hun leven blijvend zijn. Mochten de mannen weer strafrechtelijk de fout in gaan, dan moeten zij de gevangenisstraf alsnog uitzitten.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de mannen schadevergoedingen betalen aan diverse bedrijven. Het totaalbedrag komt neer op ruim 13 duizend euro.