NIJMEGEN - De rechtbank Gelderland veroordeelt een 38-jarige vrouw uit Nijmegen tot een gevangenisstraf van 12 maanden voor poging zware mishandeling van een agent, voor poging zware mishandeling van haar kind en vernieling. Daarbij mag de Nijmeegse 36 maanden geen voertuigen besturen en moet zij een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 5000 euro.

Op 30 januari 2021 negeerde de vrouw een stopteken van agenten. Ze reed in haar auto - onder invloed van verdovende middelen - zonder verlichting op hoge snelheid door het centrum van Wijchen. Toen zij een doodlopende weg was ingereden is de vrouw - om te voorkomen dat ze werd aangehouden - ingereden op een agent. Deze kon ternauwernood voor de snel optrekkende auto wegspringen. Tijdens deze ontsnapping beschadigde de vrouw onder andere een hek.​

Ernstig gevaar voor andere verkeersdeelnemers en kind
Tijdens de verdere achtervolging reed de vrouw 2 keer frontaal in de richting van een politieauto. Door snel en effectief optreden van de agenten kwam het niet tot een botsing. Aan deze wilde rit - waarbij de vrouw een ernstig gevaar vormde voor andere verkeersdeelnemers - kwam een eind, toen zij tegen een verhoging in het midden van een rotonde botste en een klapband kreeg. Tijdens deze dollemansrit zat haar kind in de auto.

Vrouw nam bewust groot risico
Volgens de rechtbank is bewezen dat er een aanmerkelijke kans bestond dat het kind en de agent door het rijgedrag van vrouw zwaargewond konden raken. De vrouw wilde kostte wat het kost ontkomen aan de politie en nam de (mogelijke) gevolgen voor anderen op de koop toe. Dit alles rekent de rechtbank de vrouw zwaar aan. De rechtbank vindt het niet bewezen dat de vrouw haar kind en de agente wilde doden. Daarom spreekt de rechtbank haar vrij van poging doodslag.

Strafbepaling
De rechtbank veroordeelt de vrouw tot een gevangenisstraf van 12 maanden. Daarbij ontneemt de rechtbank de vrouw de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen voor de duur van 36 maanden. Ter bescherming van anderen legt de rechtbank ook een gedragsbeïnvloedende- en vrijheidsbeperkende maatregel op. Dit houdt in dat de vrouw na de gevangenisstraf onder intensief toezicht komt te staan en dat zij tijdens haar resocialisatie is gebonden aan voorwaarden. Dit toezicht moet bijdragen aan het verminderen van de kans op herhaling en daarmee aan het voorkomen van nieuwe slachtoffers.​

Schadevergoeding
Tot slot moet de vrouw een schadevergoeding van 550 euro betalen aan de agent, 520 euro aan de Gemeente Wijchen en 3.902,12 euro aan de eigenaar van het hek.