WIJCHEN/LENT - De rechtbank veroordeelt een 31-jarige man uit Wijchen tot een gevangenisstraf van 9 jaar. Na een fors uit de hand gelopen ruzie, doodde hij een 29-jarige man uit Nijmegen met 1 fatale messteek. Daarnaast legt de rechtbank een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op.

De man liet, met hulp van een vriendin, het slachtoffer op 21 maart 2023 naar de Lentse Warande komen. Hij wilde het slachtoffer confronteren en een filmpje van diens telefoon verwijderen. Hij nam een mes mee. Op de Lentse Warande ontstond vrijwel gelijk een vechtpartij tussen de mannen. De man uit Wijchen pakte het mes uit zijn jaszak en het slachtoffer kwam uiteindelijk door 1 steek in de borststreek om het leven. De man rende weg en zag kans de telefoon van het slachtoffer mee te nemen uit zijn auto. Hij reed vervolgens met 3 anderen weg en liet het slachtoffer bloedend achter. Hij belde geen 112. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwonding.

Geen voorbedachte raad

Voorafgaand aan het incident deed de man over een periode van maanden meerdere meldingen bij de politie, omdat hij zich bedreigd voelde door het slachtoffer. In december 2022 sprak hij tegen de politie uit dat hij het slachtoffer zou doden als er niets veranderde. Dit plan maakte hij op dat moment echter niet concreet. Het mes kocht hij pas enkele maanden later. Volgens de rechtbank kan gelet op de omstandigheden waaronder hij dit zei niet worden uitgesloten dat de man deze uitspraak deed uit wanhoop en emotie. De man gaf tegen de politie ook meerdere keren aan dat hij een mes zou kopen ter verdediging en nam uiteindelijk 2 vrienden mee naar een plek die bekend staat als 'chillplek' voor jongeren. Hij bereidde zich kennelijk voor op een mogelijke vechtpartij, maar hij had volgens de rechtbank (en de officier van justitie) niet de vooropgezette bedoeling om het slachtoffer te doden. De rechtbank spreekt de man daarom vrij van moord.

Geen sprake van noodweer

De man verklaarde dat hij werd aangevallen door het slachtoffer. Het slachtoffer zou zijn jas uit hebben gedaan en gezegd hebben: 'kom vechten'. Het slachtoffer zou de man vervolgens meerdere keren hebben geslagen.

De rechtbank stelt echter vast dat juist de man uit Wijchen de agressor was. Hij verklaarde dat hij het slachtoffer wilde confronteren, stapte boos uit de auto en ging naar het slachtoffer om verhaal te halen. Volgens een getuige was voor iedereen duidelijk dat de man uit Wijchen uit was op een confrontatie. Dat bleek ook uit de reactie van het slachtoffer, die zijn jas uit deed en zei: 'kom vechten'. Meerdere getuigen zagen dat beide mannen met elkaar op de vuist gingen. Dat het slachtoffer de man aanviel, blijkt niet uit hun verklaringen. Van gerechtvaardigde zelfverdediging was daarom geen sprake.

Doodslag

De rechtbank vindt bewezen dat de man schuldig is aan doodslag. Door in geagiteerde toestand de confrontatie aan te gaan, een mes te pakken en in ieder geval afwerende bewegingen te maken, liep de man het risico dat het slachtoffer dodelijk gewond zou raken. Met dit risico had de man rekening moeten en kunnen houden. De fors uit de hand gelopen ruzie kent een fatale afloop. De dood van het slachtoffer laat bij de nabestaanden van het slachtoffer een litteken voor het leven achter. Ook de man uit Wijchen zelf leed op de zitting zichtbaar onder wat hij de familie en vrienden van het slachtoffer heeft aangedaan.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Er zijn verschillende rapportages opgemaakt over de persoonlijkheid van de man. Hieruit volgt dat bij hem sprake was van psychische problematiek. De deskundigen adviseren om het feit in verminderde mate aan de man toe te rekenen. De rechtbank neemt dit advies over en vindt het belangrijk dat de man wordt behandeld. Daarbij vraagt de ernst van het feit om de oplegging van een langdurige gevangenisstraf.

Bijzondere voorwaarden

Een tbs-maatregel met verpleging, zoals door de officier van justitie gevraagd, vindt de rechtbank niet passend, gelet op de bijzondere omstandigheden van dit geval en het soort problematiek dat bij de man speelt. Zij heeft een sterke voorkeur voor de oplegging van een tbs-maatregel met voorwaarden, zoals geadviseerd door de deskundigen. Bij een tbs-maatregel met voorwaarden kan volgens de wet echter maar een maximale gevangenisstraf van 5 jaar worden opgelegd. De rechtbank vindt dat te weinig voor een delict zoals dit.

Daarom legt de rechtbank aan de man een gevangenisstraf op van 9 jaar en daarnaast een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel. Hierbij geldt geen wettelijk maximum gevangenisstraf. De maatregel gaat in na afloop van de gevangenisstraf als de officier van justitie dat tegen die tijd aan de rechtbank vraagt. De maatregel kan opname in een kliniek inhouden, het meewerken aan gedragskundige behandeling en andere voorwaarden die na afloop van de gevangenisstraf noodzakelijk worden geacht. De maatregel kan worden opgelegd voor 2 tot 5 jaar, maar kan vervolgens ook telkens weer worden verlengd.

Schadevergoeding familie

De man uit Wijchen moet tot slot aan de ouders van het slachtoffer affectieschade (een vorm van smartengeld) betalen van in totaal 35.000 euro. Aan 2 zussen moet de man ongeveer 1.500 euro betalen voor de gemaakte uitvaartkosten. Ook moet de man 700 euro betalen aan de erfgenamen voor de kapotte kleding en de gestolen telefoon van het slachtoffer.